Trafikfarliga A-traktorer kan tvingas till en bilskrot i Kungälv

Det var nog många som blev fundersamma, när de läste om polisjakten i 190 km/tim. En ung tonårsflicka, i en A-traktor, fick lämna ifrån sig sitt moped-körkort efter ingripandet. Ett körkort som kan erhållas vid 15 års ålder. Men det är bara godkänt till körning upp till 30 km/tim. Vad är det som hänt med ungdomsbilens utveckling egentligen?

Under 1970-talet ersatte A-traktorn EPA-traktorn, som då ströks som svenskt fordon. Nya regler sattes. Grundtemat var max 30 km/tim. Lagkravet för utväxling 10:1 behölls, som blev idealiskt för Volvo Duett. Det räckte att spärra växlar över tvåan, för att nå kravet. De högvarviga motorerna tillät dock hastigheter upp till 70 km/tim. Och det medförde allvarliga olyckor.

Därför kom nys regler 2022. Dessa gör det smidigare och billigare att registrera en A-traktor. En elektronisk strypning i bilens styrenhet (ECU) medför att mekanisk modifiering av drivlinan inte är nödvändig. Men med en enkel swish-over kan strypningen kopplas bort.

Så nu kan motorns total kraft utnyttjas genom orörd drivlina. Den historiska utvecklingen kan tyvärr resultera med inlämning till bilskrot i Kungälv av A-traktorer.